Lapin matkailuparlamentti 2024

07/10/2024

Tiedote 7.10.2024

LAPIN MATKAILUPARLAMENTISSA KATSOTTIIN MATKAILUN TULEVAISUUTEEN

Lapin matkailu kasvaa ja kehittyy vahvasti ympärivuotisempaan suuntaan. Tästä konkreettisia merkkejä ovat ensi kesälle julkaistut kolme kansainvälistä reittilentoyhteyttä Lappiin myös kesällä ja syksyllä. Matkailun ympärivuotisuus tuo yhä enemmän pysyviä matkailutyöpaikkoja Lappiin.

Lapin matkailutoimijat kokoontuivat ympärivuotisuuden ja muiden ajankohtaisten aiheiden äärelle Lapin matkailuparlamenttiin Rovaniemelle 3.-4.10.2024. Tämän vuoden seminaarin teemoja olivat saavutettavuus, ympärivuotinen matkailu, globaalit muutokset matkailussa, tekoäly, Lapin matkailumarkkinoinnin tilanne sekä turvallisuus.

Tilaisuudessa kuultiin sekä asiantuntijapuheenvuoroja että esimerkkejä maailmalta ja Lapista. Torstaina 3.10 julkistettiin Vuoden 2024 Lappilainen Matkailuteko -palkinnon ja kunniamaininnan saajat.

Vuoden 2024 Lapin matkailuparlamentti kokosi yli 250 matkailualan toimijaa hybriditapahtumaan
3.-4.10. Rovaniemelle Korundiin ja etäyhteyksien päähän. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Lapin Matkailuelinkeinon Liitto, Lapin liitto sekä Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti MTI. Torstaina käsitelltiin saavutettavuutta sekä kansainvälisten lentojen että junaliikenteen osalta muun muassa Finavian Petri Vuoren, Lufthansa Groupin Markus Issakaisen ja VR:n Antti Karjalaisen puheenvuoroissa. Iltapäivällä paneuduttiin matkailun ympärivuotisuuteen kuullen asiantuntijapuheenvuoron Nordic Tourism Collectiven Andy Fairburnilta sekä kokemuksia Sveitsistä Jungfraun alueelta Marc Ungereriltä ja Itävallasta Gisela Gewessleriltä. Iltapäivän päätteeksi keskityttiin matkailun globaaleihin muutoksiin Group NAO:n Signe Jungerstedin johdolla.

Perjantaipäivä aloitettiin sukeltamalla tekoälyn mahdollisuuksiin Antti Merilehdon johdolla. Seuraavaksi paneelikeskustelussa pohdittiin Lapin matkailumarkkinoinnin tilannetta, johon vaikuttavat sekä House of Laplandin alasajo, että Visit Finlandin budjetin rajut leikkaukset. Tapahtuma huipentui tärkeään turvallisuusaiheeseen, jossa kuultiin asiantuntijapuheenvuoro Lori Pennington-Gray:ltä University of South Carolinasta sekä Lapissa kehitetystä matkailuyrityksille suunnatusta Arctic Rescue Guide -kurssista.


Vuoden 2024 Lappilainen Matkailuteko

Lapin Matkailuelinkeinon Liitto jakoi tapahtumassa Vuoden Lappilainen Matkailuteko -palkinnon ja kunniamaininnan toimijoille, jotka ovat esimerkillisesti edistäneet matkailun kehitystä Lapissa. Palkintoa on jaettu vuosittain aina vuodesta 2017 alkaen.

Vuoden 2024 Lappilainen Matkailuteko -palkinto: Levi Ski Resort

  • Levi Ski Resort palkittiin vahvasta työstä ympärivuotisuuden ja sesonkien pidentämisen eteen. Levillä talvikausi on saatu pidennettyä 7 kuukauteen innovatiivisella lumen säilömisellä ja korkeatasoisella lumetuksella. Lumivarmuuden ansiosta alppihiihdon maailmancupin osakilpailuja on järjestetty jo 20 vuotta Levillä, tuoden valtavaa maailmanlaajuista näkyvyyttä niin Leville kuin koko Lapille. Talviolosuhteiden varmistamisen lisäksi Levi Ski Resort on panostanut jo pitkään kesäkauden palveluihin kuten seikkailupuistoon, aktiviteettipuistoon ja Bike Parkiin. Osoituksena Levin ja koko Tunturi-Lapin ympärivuotisen matkailun kehityksestä kaksi eri lentoyhtiötä on jo julkaissut kansainväliset reittilennot Kittilään kesällä ja syksyllä 2025.

Kunniamaininta: Sustainable Travel Finland -ohjelma, Visit Finland

  • Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelma palkittiin vahvasta työstä matkailuyritysten ja alueiden kestävyyden kehittämiseksi. STF -ohjelma tarjoaa yhtenäisen polun ja työkalupakin kestävyyden kehittämiseen. STF -ohjelma käynnistyi vuonna 2019 ja merkin on nyt saanut jo yli 400 yritystä, joista 128 on Lapista. STF -polulla on yhteensä 342 lappilaista yritystä. Lapin Matkailuelinkeinon Liitto pitää tärkeänä, että Sustainable Travel Finland -ohjelma saa riittävät resurssit jatkua ja kehittyä tulevaisuudessakin.

Lisätiedot:
Nina Forsell, toiminnanjohtaja
nina.forsell@lme.fi p. 040 126 2996

Skip to content