Tekoälyn mahdollisuudet matkailussa: AETC-hankkeen kolmiosainen webinaarisarja matkailun ammattilaisille

07/11/2024

Webinaarisarja tekoälystä matkailualan ammattilaisille

Arctic Europe Tourism Cluster (AETC) -projekti on onnistuneesti päättänyt kolmen webinaarin sarjan, joka keskittyi keinoälyn (AI, Artificial Intelligence) hyödyntämiseen arktisen matkailun ammattilaisten työkaluna. Sarja tarjosi matkailualan toimijoille Pohjois-Norjassa, Ruotsin Lapissa ja Suomen Lapissa kattavan työkalupakin, joka tukee liiketoiminnan kasvua, toimintojen tehostamista ja kestävän kehityksen mukaisia käytäntöjä. Interreg Auroran rahoittama hanke toimi yhteistyössä suomalaisen digimarkkinointiyritys Kuulu Oy:n kanssa sarjan toteuttamiseksi. Järjestetty sarja sisälsi niin tekoälyn perusteita kuin edistyneitäkin tekniikoita, ja tarjosi käytännön harjoituksia sekä esimerkkejä suoraan työelämästä, jotta osallistujat voivat ottaa opit käyttöön heti.

Webinaarisarjan sisältö lyhyesti

Kaikki AETC-hankkeessa tuotettu materiaali on englanniksi, myös webinaarisarja. Alla tiivistelmänä tarkempi katsaus kunkin webinaarin sisällöistä suomeksi. Huomaathan, että linkkien tallenteiden materiaali on englanniksi.

  1. Tekoälyn käyttö matkailualan liiketoiminnassa
    Ensimmäisessä osassa käsiteltiin perustiedot tekoälystä ja sen kasvavasta merkityksestä matkailualalla. Osallistujat oppivat tekoälyn perusteet ja sen hyödyntämisen asiakaspalvelussa, markkinoinnin optimoinnissa ja operatiivisessa tehostamisessa, mikä auttaa matkailualan toimijoita tarjoamaan asiakkailleen entistä henkilökohtaisempaa ja tehokkaampaa palvelua. Lisäksi pohdittiin kysymystä: Onko sisällön laatu yhä tärkeää tekoälyn aikakaudella? Ville johdatti keskustelua siitä, miten tekoäly tukee sisällöntuotantoa ilman, että autenttisuus kärsii. Sessio päättyi käytännön harjoituksiin, joissa osallistujat testasivat keinoälyn perustyökaluja ja valmistautuivat seuraaviin syventäviin aiheisiin.
  2. Tekoälytyökalut matkailuliiketoiminnan vauhdittajana
    Toinen webinaari syventyi konkreettisiin tekoälytyökaluihin, jotka tukevat matkailualan liiketoimintaa ja kehittämistyötä. Osallistujat tutustuivat kolmeen tehokkaaseen alustaan: Perplexity syväluotaavaan tutkimukseen, Gummy Search asiakasymmärryksen lisäämiseen ja VenturusAI kilpailija-analyysiin. Ville esitteli, miten Perplexity voi auttaa kestävän matkailun trendien kartoittamisessa, mikä on erityisen tärkeää arktisille kohteille. Gummy Searchin avulla osallistujat analysoivat keskusteluja arktisesta matkailusta foorumeilla, kuten Redditissä, ja saivat arvokasta tietoa matkailijoiden mieltymyksistä ja tarpeista. VenturusAI puolestaan antoi mahdollisuuden tutkia kilpailijoiden strategioita ja erottua omalla palvelutarjonnalla. Sessio päättyi keskusteluun siitä, miten näitä työkaluja voidaan hyödyntää jokapäiväisessä liiketoiminnassa tukemaan dataohjattua päätöksentekoa ja liiketoiminnan kasvua.
  3. Kehittyneet tekoälytekniikat – rakenna yrityksellesi MyGPT-botti
    Kolmannessa ja viimeisessä osassa keskityttiin edistyneempiin tekoälytekniikoihin, kuten promptien, eli kehotteiden suunnitteluun sekä oman, yrityskohtaisen MyGPT-botin rakentamiseen matkailun tarpeita varten. Osallistujat pääsivät rakentamaan oman MyGPT-bottinsa käytännön harjoituksena, jossa keskityttiin esimerkiksi ”Arktisen matkasuunnittelijan” luomiseen asiakkaiden tarpeisiin vastaamiseksi. Tämä käytännön kokemus oman botin rakentamisesta kannusti yrityksiä tehostamaan asiakaspalvelua ja helpottamaan työläitä prosesseja, tarjoten korkealaatuista tukea matkailijoille ilman autenttisuuden menetystä. Lopuksi käytiin läpi vastuullisen keinoälyn käyttöä, erityisesti yksityisyyden suojan ja inhimillisen otteen säilyttämistä asiakaskontakteissa.
Osa 1: Tekoälyn käyttö matkailualan liiketoiminnassa
Osa 2: Tekoälytyökalut matkailuliiketoiminnan vauhdittajana
Osa 3: Rakenna yrityksellesi MyGPT botti

Webinaarien vetäjänä toimi Ville Pohjonen

Sarjan vetäjänä toimi Ville Pohjonen, Kuulu Oy:n luova johtaja ja perustaja. Villellä on yli kymmenen vuoden kokemus digitaalisesta markkinoinnista ja sisällöntuotannosta, ja hän on työskennellyt monien Suomen suurimpien brändien, kuten Keskon, OP:n ja Nokian, kanssa. Hän on erikoistunut tekoälyn hyödyntämiseen luovassa suunnittelussa ja visuaalisessa tarinankerronnassa sekä digitaalisen sisällön strategisessa kehittämisessä. Ville on palkittu mm. Vuoden Huiput -palkinnolla luovasta videotuotannosta sekä Rekrygaala-palkinnolla vuoden rekrytointikampanjasta, ja hänellä on syvällinen osaaminen video- ja tv-tuotannosta. Hänen käytännönläheinen lähestymistapansa ja kyky yhdistää tekninen osaaminen luovaan visioon tekivät hänestä ihanteellisen kouluttajan keinoälyn hyödyntämiseen arktisen matkailun alalla.

Ville Pohjonen, Kuulu Oy

Webinaaritallenteet ja materiaalit saatavilla verkossa

Niille, jotka eivät päässeet osallistumaan tai haluavat kerrata keskeisiä aiheita, webinaaritallenteet ja materiaalit ovat saatavilla AETC:n verkkosivuilla sekä AETC:n Youtube -kanavalla. Näiden resurssien avulla matkailualan toimijat voivat perehtyä keinoälyn mahdollisuuksiin omaan tahtiin ja omaksua käytännön työkaluja ja vinkkejä arjen toimintaan.

Tekoälyn tulevaisuus arktisessa matkailussa

AETC on sitoutunut tukemaan arktisia matkailualan toimijoita digitaalisten työkalujen käyttöönotossa kilpailukyvyn ja kestävän kehityksen tueksi. Keinoälyn tarjoamat mahdollisuudet toimintojen tehostamiseen, vierailijakokemusten personointiin ja hyödyllisen tiedon keräämiseen auttavat arktisia matkailuyrityksiä mukautumaan muuttuviin markkinatarpeisiin ja samalla sitoutumaan vastuulliseen matkailuun. Matkailualan kohtaamat haasteet, kuten muuttuvat matkailutottumukset ja ympäristökysymykset, tekevät keinoälystä lupaavan välineen arktisten yritysten kestävään kasvuun.

Heräsikö aiheesta kysyttävää tai haluatko olle yhteydessä AETC:n projektitiimiin? Katso yhteystiedot täältä>>>.

Skip to content