LME logo white text

Vetoomus Suomen hallitukselle : mahdollistakaa kansainvälisten asiakkaiden tulon Lappiin tulevana joulu- ja talvikautena

09/11/2020

Vetoomus Suomen hallitukselle,
Me allekirjoittaneet, Lapin Matkailuelinkeinon liiton hallituksen jäsenet, vetoamme Suomen hallitukseen, että se mahdollistaisi kansainvälisten asiakkaiden tulon Lappiin tulevana joulu- ja talvikautena.

11.9.2020 julkisuuteen on tuotu kansainvälistä matkustamista koskeva päätös liittyen Covid-19 tautiin. Positiivista päätöksessä on ”vihreiden” maiden ilmaantuvuusluvun raja-arvon nostaminen 25:een.

Päätöksessä määritellään myös käytännöt matkustamisesta maista, joissa ilmaantuvuusluku on yli 25. Monet näistä maista ovat elintärkeitä Lapin ryhmämatkoille jouluna ja talvikaudella. Hyvinä esimerkkeinä ovat Britannia, Ranska, Saksa, ja Hollanti. Mikäli taudin ilmaantuvuusluku matkustuspäivänä näissä maissa on yli 25, matkustajat joutuvat esittämään negatiivisen Covid-19 testituloksen päästäkseen Suomeen. Jo tämä vaatimus tulee karsimaan suuren joukon ryhmämatkoista Suomeen. Hallituksen määritelmän mukaan Suomeen tulon jälkeen heiltä vaaditaan myös uusintatesti 72 tunnin jälkeen.

Tämä uusintatestivaatimus käytännössä tuhoaa koko talvikauden ryhmämatkailun seuraavista syistä:

• Suurin osa joulun ajan matkoista kestää 2-4 yötä (48-100h), keskimäärin 3 yötä (72h). Viikon matkat ovat hyvin yleisiä vuodenvaihteen jälkeen.
• Mikäli testivaatimus astuu voimaan, kun asiakas on ollut maassa 72h, joutuisi suurin osa asiakkaista menemään testiin lähtöpäivänä tai edeltävänä päivänä. Testitulos saataisiin monessa tapauksessa vasta kun asiakas on jo poistunut maasta.
• Koska ryhmien aikataulut ovat erittäin tiukkoja eikä vapaata aikaa ohjelmista etenkään 2-4 yön viipymillä ole juuri laisinkaan, käytännössä joukkosiirtyminen sairaalaan testiä varten edellyttäisi yhden ohjelmapäivän karsimista pois muutenkin lyhyestä oleskelusta maassa. Logistisestikin tämä on harvaan asutussa maassa käytännössä mahdotonta toteuttaa, vaikka matkustajien viipymä olisi viikko. Tämä laskee matkapakettien houkuttelevuutta liikaa eivätkä yli 72 tunnin ryhmämatkat toteudu.
• Uusintatestin vaatimus kaikille matkustajille käy mahdottomaksi ja kansainväliset matkanjärjestäjät eivät lähde pystyttämään charter-operaatioita Suomeen liian monimutkaisten vaatimusten vuoksi.

Olemme ratkaisukeskeisiä ja tämän takia esitämme vetoomuksenamme, että kansainvälisten ryhmämatkojen osalta Suomeen tulo määriteltäisiin esimerkiksi seuraavalla tavalla:

Ryhmämatkat Suomeen ovat mahdollisia myös korkean riskin maista, kun matkanjärjestäjä on huolehtinut ennakkotestauksesta sekä Suomen paikallisten tartuntatautiviranomaisen kanssa sovituista terveysturvallisen matkailun erityistoimenpiteistä. Toisen testauksen tarpeellisuuden Suomessa määrittelee paikallinen tartuntatautiviranomainen riskiarvioinnin perusteella aina tarvittaessa, vaikka heti kentälle saavuttaessa Suomessa.

Olemme tehneet valtavan työn kehittääksemme terveysturvallista ja vastuullista matkailua Lapissa yhdessä viranomaisten kanssa. Siitä malliesimerkki on ”Lapin matkailukohdetason Covid-19 riskienhallintamalli”, jolla pystytään mahdollistamaan kansainvälinen ryhmämatkailu Lappiin tulevalla talvikaudella minimoimalla taudin leviämisriski niin väestössä kuin matkailutyöntekijöiden ja matkailijoiden keskuudessa.

Vetoamme Suomen hallitukseen, että tämä toisen testin ehdoton vaatimus 72 tunnin kuluttua maahantulosta poistettaisiin ja näin mahdollistettaisiin kansainväliset ryhmämatkat Suomeen tulevana talvena. On erittäin surullista, mikäli Suomen hallituksen omat päätökset johtaisivat katastrofaalisiin seurauksiin Lapissa.

Kunnioittavasti,
LME hallitus:
Pertti Yliniemi, Lapland Hotels Oy
Päivikki Palosaari, Hullu Poro Oy
Jyrki Niva, Lapland Safaris Group Oy
Satu Luiro, Lapin liitto
Reijo Lantto, Himmerkinlahti Oy
Osmo Virranniemi, Hiihtokeskus Iso-Ylläs
Markku Mäkitalo, Immelmökit Oy
Petteri Valle, Guolbba Oy
Sanna Kärkkäinen, Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy
Erkki Parkkinen, Salla Ski Resort, Sallan kunta
Erkki Hanhirova, Havator Oy
Susanna Koutonen, Kemin Matkailu Oy
Janne-Juhani Haarma, Visit Ylläs
Yrjötapio Kivisaari, Visit Levi

Skip to content